Pour Brent :
Grannie Jeanne POTATO PIE
1 kg potatoes
4 tablespoons flour
4 tablespoons sugar
a pinch of salt
1 tablespoon melted butter
1 lemon rind
10 cl milk
1 kg potatoes, cook them in their skins, peel & mash them well;
add 4 tablespoons of flour, 4 tablespoons sugar, salt, 1 tablespoon melted butter, 1 lemon rind, 10 cl milk (+ / - 1 glass). Mix well : the dough will have the consistency of a cake's.
Butter a pie mould, fill with the potato mix (1 inch high max).
Bake in moderate oven (180°C, 350°F).
Sprinkle with sugar
Bonus : 5 minutes before it's baked, sprinkle with a Tspoon aquavit (grapa or rhum for instance).
TARTE AUX POMMES DE TERRE
DE MÉMÉ JEANNE
1 kg de patates, les faire cuire dans leur peau, éplucher, écraser, ajouter 4 cuillères à soupe de farine, 4 cuillères à soupe de sucre, une pincée de sel, 1 cuillère à soupe de végétaline au beurre fondu, 1 citron râpé, 1mesure de lait(+/- 10 cl); Bien mélanger : la pâte aura la consistance d'une pâte à gâteau.
Verser dans un moule à tarte beurré.
Cuire à four moyen (180°).
Variante : 5 mn avant la fin de la cuisson, arroser d'une cuillère à soupe d'eau de vie (ou rhum), et saupoudrer de sucre. Finir la cuisson.
Bon appétit !